Není rum jako rum

Rozdělit, kategorizovat rum do smysluplných skupin je komplikovaná věc, protože na rozdíl od jiných ušlechtilých destilátů v případě rumu neexistují žádná jednotná pravidla, žádný standard či definice toho, co vlastně rum je.

    Pokud jde o pojmenování rumu, tak např. v Argentině se rumy dělí na „bílý“, „zlatý“, „světlý“ a „extra světlý“. Barbados má „světlý“, „silný“ („overproof“) a „vyzrálý“, Spojené státy definují „rum“, „rumový likér“ a „ochucený rum“. A tak dál.


    V Karibiku má každá produkční oblast či ostrov svůj unikátní styl. Tyhle styly mohou být zjednodušeně rozděleny podle jazyků, jimiž se na ostrovech hovoří.

    Španělsky hovořící ostrovy a oblasti tradičně produkují světlé rumy s čistou chutí. Typickým příkladem tohoto typu jsou kubánské, portorické a panamské rumy.

    Anglicky hovořící ostrovy jsou známé pro své tmavé rumy s plnější chutí, které si zachovávají více z chuti melasy. Takové jsou rumy z Jamajky a Guayany.

    Pro francouzsky mluvící oblasti jsou typické takzvané zemědělské rumy. Ty jsou vyráběny výhradně ze šťávy cukrové třtiny a na rozdíl od rumů z melasy mají tedy více z původní třtinové chuti. Jde např. o rumy z Martiniku či Guadeloupe.

Kompletní nabídku rumu, naleznete ZDE